top of page
utenfor_verkstedet.jpg

FOTO: TROLLBILEN.NO

Norges egen Porsche

Da en liten, hvit bil kom knatrende ut fra Telemarks dype skoger på 1950-tallet, var det med store ambisjoner om å gjøre Norge til bilprodusent. Troll Sportcupé ble tatt imot som en norsk - og forbedret! - Porsche. Med tidligere kaffedyrker Per Kohl-Larsen bak rattet, skulle tusenvis av Troll-biler strømme ut på norske landeveier. I stedet kollapset den vesle bilfabrikken i en sky av glassfiberstøv, pengerot og glade amatører med litt for moderne teknologi. Kun fire biler ble laget på fabrikken i Lunde, og drømmen om et norsk bileventyr endte med økonomisk ruin for Per Kohl-Larsen og hans familie. 
 

jO6hBnOQ.jpg
hopp.jpg
Troll foto 006-3.jpg

FOTO: PRIVAT

FOTO: UKJENT

Dette er en fortelling om et fanatisk pågangsmot, glødende optimisme og storslåtte planer, men også om et vanvittig blodslit, rotete økonomi og nølende byråkrater, i et land ennå preget av streng bilrasjonering. 

Aldri før har historien om Troll vært gjennomgått så grundig. Etter omfattende søk i norske og utenlandske arkiver, gulnede avisartikler, tidligere ukjente dokumenter, intervjuer med tidsvitner som ennå lever, og ikke minst to kofferter fulle av Per Kohl-Larsens etterlatte papirer, har forfatter og journalist Paal Kvamme sydd sammen et fargerikt, spennende historisk dokument over Troll-bilens fødsel og triste endelikt. Men dette er også historien om Per Kohl-Larsen, en oppfinnsom og sjarmerende kar med bakgrunn som kaffedyrker i Tanzania. Lite har vært kjent om Kohl-Larsens fortid - før nå. 

"Drømmen om Troll" forteller også om den straffedømte stornazisten Hanns Trippels rolle i Troll-historien, og endelig får vi vite hva som skjedde med bilen som har vært ansett som tapt i over 60 år. Boken inneholder en rekke nye opplysninger og tidligere upubliserte bilder, blant annet fra Per Kohl-Larsens private fotoalbum. 

bottom of page